Biometri

Biometri er den tekniske term for måling og beskrivelse af kroppen. Inden for IT-sikkerhed anvendes den som nøgle i MFA løsninger.

Biometri er en teknik til at måle og beskrive en persons fysiske fremtræden, or dermed bekræfte deres identitet. Dette kan være rent fysiske træk som et fingeraftryk, men kan også være basseret på din respons. Det der er vigtigt ved biometriske data er at de er: unikke, permanente og muligt at opsamle og gemme i en database.

 

Biometri bliver brugt af alle I hverdagen. Når du låser din Iphone op med ansigtsgenkendelse, eller bruger din NemID app med dit fingeraftryk, så er de en biometrisk godkendelse. Biometri benyttes også af f.eks. politiet med indsamling af DNA, eller analysering af video-overvågning, hvor der kan analyseres på en persons gang eller stemme.

Typiske biometri-løsninger inden for IT-sikkerhed er: Ansigtgenkendelse, Iris genkendelse, fingeraftryk, stemmegenkendelse, håndaftryksgenkendelse og bevægelseskarakteristik.

 

Er biometri sikkert?

Der er store muligheder for alvorlig misbrug af biometriske data. F.eks. Hacking, sjusk i opbevaring af de biometriske data, ulovlig samkørsel af databaser, og muligheden for at kopiere de biometriske data til misbrug. Endnu er der ingen ”GDPR”-lignende lovgivning på plads for biometriske data.